Eesti Allergialiit püüab parandada allergiahaigete elukvaliteeti

  • Filtreeri tüübi järgi:

Toiduallergia ja toidutalumatus

Tekst: Triine Annus, Ida-Tallinna keskhaigla lasteallergoloog

Erinevate terviseprobleemidega seoses räägitakse palju toiduallergiast ja toidutalumatusest, paraku tegelikult teadmata, millega on tegemist ja mis vahe neil kahel on.

Nii toiduallergia kui ka toidutalumatus on toiduülitundlikkuse vormid – mõlemal juhul tekivad haigusnähud mõnest kindlast toiduainest, mida enamik inimesi talub. Kuigi mõned allergia ja talumatuse sümptomid ning osa vallandavaid toiduaineid on sarnased, on nende haiguste eristamine siiski vajalik, sest nende kulg, raskus ja diagnoosimine on erinevad. Mis eriti tähtis: toidutalumatus võib küll tekitada halva enesetunde, aga allergia võib vahel olla ka eluohtlik.

Kuigi toidutalumatuse levimust on raske hinnata, arvatakse, et seda esineb oluliselt sagedamini kui toiduallergiat. Selle, kumma ülitundlikkuse vormiga on tegemist, määrab ära haigusnähtude tekkemehhanism. Toiduallergiaga reageerib toidule meie immuunsüsteem, toidutalumatus on aga üldnimetus kõigile neile toiduülitundlikkuse vormidele, mis pole seotud immunoloogiliste mehhanismidega.

Toiduallergia

Toiduallergiaga tekivad toiduvalgu vastu immunoglobuliin E (IgE) tüüpi antikehad. Antikehade ja toiduallergeeni kokkupuutel vallandub rakkudest bioaktiivseid aineid (histamiin jt), mis põhjustavadki allergianähte. Vaevused tekivad kiiresti, enamasti hiljemalt paari tunni jooksul pärast söömist, tihti juba 10–30 minutiga või suisa söömise ajal. Sümptomite tekkeks piisab sageli üpris väikesest toidukogusest. Eriti tundlik inimene võib reageerida isegi ilma toitu söömata – ainuüksi kokkupuutest üliväikese valgukogusega, näiteks toidunõude või õhu kaudu.

Ühekordse kokkupuute järel taanduvad vaevused hiljemalt ööpäevaga, enamasti 15 minuti kuni paari tunniga. Kui allergeeniks olevat toiduainet korduvalt süüa, kordub alati ka reaktsioon. Allergia on sageli püsiv, kuid vahel võib sellest aja jooksul välja kasvada, eriti lapseeas tekkinud piima- ja munaallergiast.

Toiduallergeen võib põhimõtteliselt olla iga valku sisaldav toiduaine, kuid enamasti piim, muna, kala, koorikloomad, nisu, soja, maapähklid ja teised pähklid. Noorukid ja täiskasvanud, kelle toiduvaevuste sagedasem põhjus on õietolmuallergia (õietolmu-toidusündroom), võivad nimekirja lisada ka puuviljad.

Toiduallergia sümptomid võivad varieeruda kergetest väga rasketeni. Sagedamini esinevad lööbed või kõhuvaevused.

Toiduallergia nähud

  • Nahal: sügelus, punetus, kublad, leemendus, koorikud, naha paksenemine, turse.
  • Suus ja neelus: huulte, suu, keele, suulae või neelu sügelus või turse.
  • Seedekulglas: iiveldus, oksendamine, neelamishäire, kõrvetised, isutus, kõhuvalu, kõhulahtisus; imikutel ka limane verine väljaheide.
  • Silmades: silmade sügelus, punetus ja vesitsus, laugude turse.
  • Hingamisteedes: vesine nohu, aevastamine, ninasügelus ja -kinnisus, kinnine hootine köha, vilisev hingamine, hingamisraskus.

Õietolmu-toidusündroomi tüüpilisemaks ilminguks on suu- ja neelupiirkonna sümptomid. Hingamisteede allergianähud – allergiline nohu, kõriturse ja astma – on toiduallergia ainsad ilmingud harva ja esinevad pigem koos teiste sümptomitega.

Toiduallergia raskeim väljendus on anafülaksia – järsku tekkiv, väga kiire kuluga, mitut elundkonda haarav reaktsioon, mis võib viia eluohtliku hingamisraskuse või vererõhu languse ja teadvusekaotuseni.

Testimine

Toiduallergia testimiseks on võimalik kontrollida vastavate IgE-tüüpi antikehade olemasolu verest või teha nahateste. Testida tuleks vaid põhjendatud kahtluse korral ja testi tulemust peaks kindlasti hindama kogemustega meedik, sest allergeenivastaseid antikehi võib olla ka ilma allergiata – see võib tekitada asjatut segadust.

Ebaselgel juhul on tihti abi toidupäevikust või proovidieedist: kahtlustatavat toiduainet välditakse täielikult 2–4 nädalat ja seejärel proovitakse uuesti süüa. Kui on esinenud raskemaid sümptomeid, tuleb enne sellist provotseerimist kindlasti pidada nõu arstiga. Kui positiivseks testitud toiduaine vaevusi ei tekita, siis ei ole selle vältimine õigustatud.

Toidutalumatus

Toidutalumatus hõlmab väga erinevaid ülitundlikkuse vorme, millest mõne mehhanism ja levimus on teada, enamikul aga ebaselge või kaheldav. Talumatuse põhjuseks võib olla näiteks ensüümipuudulikkus, ainevahetushäire või ülitundlikkus toidu lisaainete ja toidus loomulikult sisalduvate keemiliste ainete suhtes.

Kõige sagedamini põhjustab toidutalumatus seedekulglavaevusi: kõhuvalu, -puhitust, -lahtisust ja -kinnisust, -gaase ning iiveldust. Mõne vormiga võib esineda lööbeid või ka muid nähte.
Vaevuste teke võib olla kiire või aeglane ja sõltub tihti toidu kogusest või söömise sagedusest. Talumatuse korral on tihti võimalik probleemideta süüa sobimatuid toiduaineid väikeses koguses.

Järgnevalt ülevaade mõnedest enim talumatust põhjustavatest ainetest.

  • Laktoosi- ehk piimasuhkru talumatus on kõige sagedasem toidutalumatuse vorm, mille põhjuseks on laktoosi lagundava ensüümi laktaasi puudulikkus. Kui piimavalguallergia on enamasti esimeste eluaastate haigus ja täiskasvanuil harv, siis laktoositalumatus on imikueas vähetõenäoline ja ilmneb enamasti kooli- või täiskasvanueas ning on püsiv.

    Erinevalt allergiast põhjustab laktoositalumatus ainult kõhuvaevusi. Enim tekitab neid rõõsk piim (kõigi kariloomade piim, ka kitsepiim), vähem põhjustavad hapendatud tooted; laktoosivabu tooteid talutakse. Sageli on talumatus osaline – seega dieedi rangus on individuaalne.
  • FODMAPs on lühend tähistamaks rühma süsivesikuid, mis võivad tundlikel inimestel tekitada kõhuvaevusi. Neid süsivesikuid sisaldavad paljud toiduained, sh õun, artišokk, piim, pehme juust, mesi, kaunviljad, teraviljatooted ja õlu. Eriti sage on see talumatus ärritatud soole sündroomiga inimeste seas.

Mis on tsöliaakia?

Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on toiduülitundlikkus, mille korral ei taluta teraviljades (nisu, rukis, oder) sisalduvat valku gluteeni, mis vallandab soolelimaskesta autoimmuunse kahjustuse. (Kaer reeglina tundlikkust ei põhjusta.)

Vaevustest võivad esineda kõhuvalu, -lahtisus, -kinnisus ja -puhitus ning oksendamine. Toitainete imendumishäirete tõttu võib tekkida ka tõsiseid tüsistusi: kaalulangus, kasvupeetus, kehvveresus, luuhõrenemine, närvisüsteemi kahjustus jt.

Testimine

Tsöliaakia kahtluse korral tuleb kindlasti konsulteerida perearstiga ja seda enne dieedi alustamist, et vajadusel teha vereanalüüs. Kui testi tulemus on positiivne, võetakse diagnoosi kinnitamiseks soolest proovitükk. Tegemist on tõsise haigusega, mis nõuab eluaegset ranget gluteenivaba dieeti.

  • Gluteenitalumatus võib esineda ka ilma tsöliaakiata, põhjustades kõhuvaevusi ja mõnikord ka muid sümptomeid. Vajalik on välistada teraviljaallergia ja tsöliaakia. Tuleb arvestada ka sellega, et vaevuste põhjuseks ei pruugi olla gluteen, vaid hoopis teraviljade FODMAPs-süsivesikud.
  • Histamiini (mis allergiaga vabaneb meie rakkudest) ja teisi sarnaseid amiine sisaldavad paljud toiduained: kakao, tsitruselised, maasikad, kiivi, tomat, spinat, mereannid, vein, kääritatud ja konserveeritud toiduained jt. Kõige sagedasemad amiinidest tekkivad vaevused on nahapunetus, kublad, sügelus, peavalu, ärevus, oksendamine, kõhuvalu ja -lahtisus, vererõhu langus.
    Kuna sümptomid on väga sarnased allergianähtudega, nimetatakse neid toiduaineid vahel ka pseudoallergeenideks.

    Histamiinitalumatus on sagedasem väikelastel ja neil, kelle histamiini lagundamise võime on vähenenud.
  • Kofeiin on levinud erguti, mida leidub kohvis, tees, karastusjookides, šokolaadis ja ka mõnes ravimis. Tundlikel inimestel võib isegi väike kofeiinikogus tekitada südamepekslemist, vererõhu tõusu, ärevust, rahutust ja unetust.
  • Salitsülaate on paljudes toiduainetes, sh puu- ja köögiviljades, tees, kohvis, maitseainetes, pähklites ja mees, samuti toidukonservantides ja mõnedes ravimites. Talumatuse korral võivad need põhjustada ninakinnisust ja -polüüpe, astmat, nõgestõbe ning kõhulahtisust.
    Kuigi salitsülaatide täielik vältimine on võimatu, soovitatakse talumatutel mitte tarvitada maitseaineid, kohvi, rosinaid, apelsine ja salitsülaate sisaldavaid ravimeid.
  • Sulfiteid kasutatakse peamiselt säilitusainetena toitudes (kuivatatud puuviljad, konserveeritud ja hapendatud köögiviljad, kartulikrõpsud, küpsetised, kastmed jm), jookides (vein, siider, tee jm) ja mõnedes ravimites, aga neid leidub ka looduslikult, näiteks viinamarjades ja kaua laagerdunud juustudes.
    Sulfititalumatus on levinuim astmaatikute seas ja selle sagedasemad sümptomid on kublad, õhetus, nahaturse, ninakinnisus, vererõhu langus, kõhulahtisus, köha, vilisev hingamine ja hingamisraskus, astmaatikutel üksikjuhtudel ka eluohtlik astmahoog.
  • Sagedased talumatuse põhjustajad on ka aspartaam ja mõned teised suhkruasendajad, toiduainetööstuses kasutatavad ning ka looduslikult marjades ja puuviljades esinevad bensoaadid, maitsetugevdajana kasutatavad glutamaadid, mõned toiduvärvid ning lõhna- ja maitseained.
Testimine

Testid on olemas vaid mõne üksiku talumatuse vormi (näiteks laktoositalumatuse) diagnoosimiseks. Muudel juhtudel tuvastatakse vaevuste põhjus enamasti katse-eksitusmeetodil.
Kasulik on pidada toidupäevikut, millesse kellaajaliselt märgitakse kõik tarvitatud toiduained ja nende kogused ning ilmnenud haigusnähud. Kahtluse kinnitamiseks jäetakse vaevustega seostatud üks toiduaine või mitu ära kuni vaevuste taandumiseni (enamasti 2–4 nädalaks). Seejärel hakatakse neid ükshaaval uuesti sööma ja hinnatakse taluvust.

Kuigi teatud huvigruppide väitel on võimalik diagnoosida toidutalumatust korraga paljude toiduainete suhtes n-ö toidutalumatuse testidega (leukotsütotoksilised testid, IgG-tüüpi toidu antikehad jt), ei ole teaduslike uuringutega suudetud tõestada nende meetodite toimivust. Rahvusvaheliste erialaorganisatsioonide hinnangul ei ole selliste uuringutega võimalik diagnoosida ühtegi haigust ning nende kasutamist tuleks rangelt vältida, kuna nende põhjal võetakse ette ebavajalikke või suisa ohtlikke dieete ning vaevuste tegelikud põhjused jäävad välja selgitamata.

Toiduallergia või toidutalumatus?

TOIDUALLERGIATOIDUTALUMATUS
MehhanismidImmunoloogilineErinevad (mitteimmunoloogilised), sageli
ebaselged või teadmata
Vallandavad ainedToiduvalgudErinevad toidus sisalduvad ained: valgud,
süsivesikud, lisaained jt
Sagedasemad põhjustavad toiduainedPiim, muna,nisu, kala, mereannid, soja pähklid, puuviljadSõltub vormist, sagedasemad rõõsk piim,
teraviljad, maiustused, importpuuviljad, lisaained
SümptomidReageerivad paljud elundkonnad, tekkida võib ka
anafülaksia
Enamasti kõhuvaevused või nahalööbed
EluohtlikkusVõimalikEbatõenäoline
Haiguse algusSagedamini varases lapseeasMistahes vanuses
Aeg söömisest vaevuste tekkimiseniPaar minutit kuni paar tundiPaar tundi kuni paar päeva
Reaktsiooni kulgEnamasti algab järsku, süveneb kiiresti, kestab
minuteid kuni paar tundi
Enamasti tekib järk-järgult, kestab paar tundi
kuni paar päeva
Vaevusi tekitav toidu kogusPiisab väikesest, vahel üliväikesest kogusestTavaliselt tekib, kui süüa toitu suuremas koguses
või sageli
KorratavusTekib iga kord, kui allergeeni tarvitatakseVarieeruv, sõltub toidu kogusest jt teguritest
TestidNahatestid, antikehade määramine verestEnamikul vormidel puuduvad usaldusväärsed testid

Kokkuvõtteks

Pole olemas toiduallergiale ja/või -talumatusele ainuomaseid sümptomeid – kõik nendega ilmnevad nähud võivad esineda ka muudel põhjustel. Seetõttu tuleb toiduallergia või -talumatuse kahtlusega alati pöörduda perearsti poole, et mitte mõnda muud haigust maha magada.

Ala- või väärtoitumuse vältimiseks tuleb perearsti või toitumisnõustajaga kindlasti nõu pidada ka siis, kui plaanitakse pikaajaliselt vältida paljusid toiduaineid või mõnda põhitoiduainet.

Eelmine:

Järgmine: